Freeplay Zero with RetroPie 4.7.1 sound issue
#1
Hello Folks,

This is my first time on the forum. I recently bought the Freeplay Zero kit, and I tried to install it with retropie 4.7.1 image, I got video working and the controls, but the sound is not working, it does make some faint crackling sounds, I have no idea how to make it work, I tried looking into the Freeplay-Support repo and also at the official image but I couldn't find any reference on what is needed for the sound to work properly.

Any ideas? Any places I can get an updated image for Freeplay Zero?

This is the result of my lsmod:

Code:
Module                  Size  Used by
snd_seq_dummy          16384  0
snd_seq                65536  1 snd_seq_dummy
snd_seq_device         16384  1 snd_seq
aes_arm                16384  1
aes_generic            40960  1 aes_arm
cmac                   16384  1
bnep                   20480  2
fb_ili9340             16384  0
fbtft                  36864  1 fb_ili9340
syscopyarea            16384  1 fbtft
sysfillrect            16384  1 fbtft
sysimgblt              16384  1 fbtft
fb_sys_fops            16384  1 fbtft
hci_uart               40960  1
btbcm                  16384  1 hci_uart
bluetooth             385024  24 hci_uart,bnep,btbcm
ecdh_generic           16384  2 bluetooth
ecc                    40960  1 ecdh_generic
libaes                 16384  3 bluetooth,aes_arm,aes_generic
8021q                  32768  0
garp                   16384  1 8021q
stp                    16384  1 garp
llc                    16384  2 garp,stp
brcmfmac              294912  0
brcmutil               20480  1 brcmfmac
sha256_generic         16384  0
libsha256              20480  1 sha256_generic
cfg80211              671744  1 brcmfmac
rfkill                 28672  6 bluetooth,cfg80211
raspberrypi_hwmon      16384  0
i2c_bcm2835            16384  0
spi_bcm2835            20480  0
bcm2835_codec          36864  0
bcm2835_v4l2           45056  0
bcm2835_isp            28672  0
v4l2_mem2mem           32768  1 bcm2835_codec
bcm2835_mmal_vchiq     28672  3 bcm2835_isp,bcm2835_codec,bcm2835_v4l2
snd_bcm2835            28672  4
videobuf2_dma_contig    20480  2 bcm2835_isp,bcm2835_codec
videobuf2_vmalloc      16384  1 bcm2835_v4l2
videobuf2_memops       16384  2 videobuf2_dma_contig,videobuf2_vmalloc
videobuf2_v4l2         28672  4 bcm2835_isp,bcm2835_codec,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem
videobuf2_common       53248  5 bcm2835_isp,bcm2835_codec,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem,videobuf2_v4l2
snd_pcm                98304  2 snd_bcm2835
snd_timer              32768  2 snd_seq,snd_pcm
videodev              229376  6 bcm2835_isp,bcm2835_codec,videobuf2_common,bcm2835_v4l2,v4l2_mem2mem,videobuf2_v4l2
snd                    73728  12 snd_seq,snd_timer,snd_seq_device,snd_bcm2835,snd_pcm
mc                     45056  6 bcm2835_isp,bcm2835_codec,videobuf2_common,videodev,v4l2_mem2mem,videobuf2_v4l2
vc_sm_cma              32768  2 bcm2835_isp,bcm2835_mmal_vchiq
uio_pdrv_genirq        16384  0
uio                    20480  1 uio_pdrv_genirq
fixed                  16384  0
joydev                 20480  0
mk_arcade_joystick_rpi    28672  0
ff_memless             16384  1 mk_arcade_joystick_rpi
i2c_dev                16384  0
uinput                 20480  0
ip_tables              28672  0
x_tables               32768  1 ip_tables
ipv6                  450560  18
Reply
#2
I was able to make the sound work, after a lot of back and forth. But what did the trick (one of them) was updating retropie/raspbian and setting the oudio to headphone output on raspi-config. I'm gonna try to make a clean install later with reproducible steps, and maybe make an updated image available? Do you people have interest? BTW the latest retropie runs psx emulators much faster.
Reply
#3
Hey retrobruno! When you say that you updated, did you use one of our SD image files and then update everything?

OR, were you trying to use a SD image from RetroPie and make it work on the Freeplay Zero?
Card Fighters' Clash 2 English Translation ( http://cfc2english.blogspot.com/ )
Neo Geo Pocket Flash Cart and Linker Project ( http://www.flashmasta.com/ )
Avatar art thanks to Trev-Mun ( http://trevmun.deviantart.com/ )
Reply
#4
Hey Retrobruno, I'm having a similar issue right now. I'm almost certain that it's a software problem as I get the buzzing out of both the speaker that came with my Freeplay shell kit and also my headphones if I connect them via the audio jack. Would you mind writing out the steps you followed to fix the issue? Hopefully it will work for me as well
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)